A zsemle tésztájához először futtassuk fel az élesztőt.A liszt közepére csinálok egy mélyedést abba belemorzsolom az élesztőt. Teszek rá egy kevés cukrot és körülbelül a szükséges víz felét (kb.3 dl meleg víz).Hagyjuk felfutni az élesztőt. Kb. 15 perc. Ha felfutott tegyük hozzá a többi hozzávalót. A joghurtot, az olajat a maradék vizet és a sót. Egy lapáttal kissé keverd össze az alapanyagokat, hogy a dagasztógép ne keverje ki a lisztet dagasztás közben.
hirdetés
Most tehetjük dagasztó gépbe. Kb 10-15 percig dagaszd. Akkor jó az állaga a tésztának
hogy ha szépen elválik az edény falától, szép egynemű, nem túl kemény vagy puha. Ezután
tegyük a tésztát deszkára és vágjuk tizenkét részre. Aztán formázzuk meg a
zsemléket.
Formázhatod gömbölyűre vagy akár hosszúkásra is. Én mindig egy ilyen kis
hosszúkás buci formát szoktam készíteni aminek bevagdosom a tetejét is.
Vizezzük be a
zsemlék tetejét és pihentessük fél órát. Pihentetés közben is többször vizezzük be.
Kapcsold be a sütőt és
210 C°-on 25 perc
alatt légkeveréssel
megsütjük.
Ha megsültek, még forrón spricceld be a tetejüket vízzel.
Nézd meg a róla készült videót!
hirdetés